Bankersadda Hindi   »   SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation)...

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI

प्रिय उम्मीदवारों,
SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019

Quantitative Aptitude Quiz For SBI PO 

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions.


Directions (1-5): इन प्रत्येक प्रश्नों में, दो समीकरण (I) और (II) दिए गए हैं। आपको दोनों समीकरण का हल करने उत्तर देना है 


Q1. I. 6x²+77x+121=0 
II. y²+9y-22=0

यदि x < y
यदि x > y
यदि x ≥ y
यदि x ≤ y
यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_1.1

Q2. I. x = √625 
II. y = √676

  यदि x < y

 यदि x > y
 यदि x ≥ y
 यदि x ≤ y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

I. x = √625
= +25
II. y = √676
= +26
So, y > x

Q3. I. x²+4x+4=0 
II. y²-8y+16=0

 यदि x < y

 यदि x > y
 यदि x ≥ y
 यदि x ≤ y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_2.1

Q4. 

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_3.1

  यदि x < y

 यदि x > y
 यदि x ≥ y
 यदि x ≤ y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_4.1

Q5. I. x²-19x+84=0 
II. y²-25y+156=0

  यदि x < y

 यदि x > y
 यदि x ≥ y
 यदि x ≤ y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_5.1

Directions (6-10): इन प्रत्येक प्रश्नों में, दो समीकरण (I) और (II) दिए गए हैं। आपको दोनों समीकरण का हल करने उत्तर देना है

Q6. I. 3x + 5y = 28 
II. 8x – 3y = 42

 यदि x ≥ y
 यदि x > y
 यदि x ≤ y
 यदि x < y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_6.1

Q7. I. 6x² + 23x + 20 = 0 
 II. 6y² +31y + 35 = 0

 यदि x ≥ y

 यदि x > y
 यदि x ≤ y
 यदि x < y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_7.1

Q8. I. 4x² - 25x + 39 = 0 
 II. 18y² - 15y + 3 = 0

 यदि x ≥ y

 यदि x > y
 यदि x ≤ y
 यदि x < y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_8.1

Q9. I. x² - 72 = x 
 II. y² = 64

 यदि x ≥ y

 यदि x > y
 यदि x ≤ y
 यदि x < y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_9.1

Q10. I. 30x² + 11x + 1 = 0 
 II. 42y² + 13y + 1 = 0

यदि x ≥ y

 यदि x > y
 यदि x ≤ y
 यदि x < y
 यदि x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_10.1

Directions (11-15): इन प्रत्येक प्रश्नों में, दो समीकरण (I) और (II) दिए गए हैं। आपको दोनों समीकरण का हल करने उत्तर देना है

Q11. I. 25x² + 35x + 12 = 0 
 II. 10y² + 9y + 2 = 0

x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_11.1

Q12. I. 12x² + 7x + 1 = 0 
 II. 6y² + 5y + 1 = 0

x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_12.1

Q13. I. 3x² - 13x – 10 = 0 
 II. 3y² + 10y – 8 = 0

x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_13.1

Q14. I. 2x² - 21x + 52 = 0 
 II. 2y² - 11y + 12 = 0

x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_14.1

Q15. I. 3x² - 13x + 14 = 0 
 II. 2y² - 5y + 3 =0

x ≥ y
x ≤ y
x < y
x > y
x = y या x और y के बीच कोई सम्बन्ध स्थापित नहीं किया जा सकता है। 
Solution:

SBI PO Quantitative Aptitude (Quadratic Equation) For Prelims: 22nd March 2019 | IN HINDI | Bankersadda Hindi_15.1

               






You May also like to Read:


Print Friendly and PDF

prime_image
[related_posts_view]